Kulturredaktioner

Självklart tycks ock tänks det en hel del om barnkultur i svenska dagstidningar. Men när jag har gjort en – inte ett dugg vetenskaplig – utvärdering så har jag enbart funnit två dagstidningar som har barnkultur som en egen redaktion eller som ett återkommande tema. Det finns säkert fler – tipsa mig gärna om det i sånna fall!

Dagens Nyheter har en separat del av Kultur-delen med temat Barn & unga, som visar sig i ett uppslag varje måndag. Uppslaget känns oftast piggt och fräscht; jag blir glad när det dyker upp framför mig på frukostbordet. Oftast består det av recensioner av böcker, men även teater. Och så förstås en del andra artiklar och krönikor. Just denna vecka ägnades det största utrymmet åt en artikel/recension om bland annat Lars Winnerbäcks debut som barnboksillustratör. Förra veckan var istället sydafrikan Nick Dalys författarskap i fokus, som ett exempel på barnlitteratur från Afrika som är tillgänglig för oss, och som inte hamnar i klischéfacket av djungel och savann.

På hemsidan är all aktuella texter under Barn & ung samlade på ett ställe. Just den samlingssidan hade kunnat göras mer attraktiv och användarvänlig, men ändå bra att ganska enkelt kunna botanisera bland ttillgängliga texter på temat.

Upsala nya tidning är den andra dagstidningen som jag har stött på med separat avdelning på temat – kallat Barnkultur. Jag har sedan länge haft mina vägar förbi Uppsala lite då och då, och i synnerhet på helgerna. Och då har det sedan ett tag varit en extra krydda om jag just råkat komma över lördagens återkommande uppslag på temat Barnkultur. Både recensioner och krönikor andas ett stort och varmt engagemang för alla aspekter av ämnet barnkultur. Jag läser det alltid med skön känsla i magen. Senaste lördagen bestod bland annat av lång artikel/recensioner av ett gäng böcker på Fantasy-temat. Och så ett par recensioner, bland annat av ”Kompisen blir arg” av en av grundarna av Palatset – Moni Nilsson.

Utöver detta vet jag ju att Malena Janson, som står bakom Barnkulturbloggen, kontinuerligt skriver engagerat och kunnigt om barnkultur i Svenska Dagbladet och Helsingborgs Dagblad. Se exempel i länkarna.

Januari 2012

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s