Saltkråkan

Saltkråkan är Tv-serierna och filmerna som skildrar livet på en ö i Stockholms skärgård, med 6-10 åriga Tjorven i centrum.
De kom och utspelar sig under 1960-talet.

Berättelsen om Saltkråkan skrevs av Astrid Lindgren direkt för TV och bio, först därefter skrev hon böckerna utifrån filmerna.

Först kom en TV-serie på tretton avsnitt – Vi på Saltkråkan (1963). Serien klipptes därefter också ner till en långfilm med samma titel (1968). Det är i synnerhet TV-serien som idag är tillgänglig på DVD.

Därefter kom fyra långfilmer (1964-67), som idag är tillgängliga i en DVD-box. Dessa långfilmer klipptes också ihop till en TV-serie (1977).

I den första TV-serien har de äldre barnen i familjerna framträdande roller, men i de senare långfilmerna finns de inte med längre.

I de sista tre långfilmerna så är det snarare lilla Skrållan än Tjorven som har huvudrollen, hon växer från att vara i 2-årsåldern till att vara i 4-års-åldern.

Lo började titta på Saltkråkan i 2-2,5 års ålder, och var väl egentligen inte överförtjust. Men eftersom jag har haft ett så stort intresse av att åter bekanta mig med dessa figurer och denna värld så har Lo fått rätt nånga chanser att ta det till sig och tycka om det. Och nu tillhör det helt en i raden av favoriter.

Saltkråkan har ju sina år på nacken, och det gör den ibland lite ofrivilligt komisk. Men jag tycker det är en skön tidsbild av 60-talet, sett genom de skärgårdsromantiska glasögon Astrid Lindgren här har satt på sig. Generellt är barnen i centrum för de vuxna på ett väldigt fint sätt. Och allra sötast och roligast blir Saltkråkan när Skrållan kliver in i handlingen. En liten unge de har lyckats göra helt oemotståndlig!

I centrum står Tjorven, som från början är 6-7 år, men i slutet av serien är 10-11 år. Tjorven bor på ön Saltkråkan tillsammans med sin mamma, pappa och syskon. Resten av barnen i serien tillhör den familj som från stan kommer dit på semester.

One thought on “Saltkråkan

  1. Ping: Guidad skärgårdstripp till Saltkråkan! | barabarnkultur

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s