Pippi långstrump

Förutom Bollibompa så var nog Pippi Långstrump det första inom Film & TV som Lo fick bekanta sig med. Och det var tidigt. Vi plockade upp Pippi till Lo redan innan hon hade fyllt 1,5 år, och hon blev genast fäst vid det. Vi var ganska häpna över att hon redan då fokuserat kunde bänka sig fram för Pippi i en halvtimme Det handlade då om TV-serien med riktiga skådespelare. Jag har funderat en del på vad det kunde bero på att hon så tydligt fastnade för just Pippi, medan hon inte alls behöll samma fokus till annat. Kanske berodde det på att Pippi i grunden är ganska enkla lite tokroliga berättelser, ofta ren slapstick – i synnerhet TV-serien. Det är inte mycket av uttalat djupare eller mer komplicerade skeenden. Dessutom var det generellt så att Lo i synenrhet då i början mest sögs in i Film & TV-mediet om det var riktiga människor, och inte tecknat. Dessutom har ju djuren centrala roller, vilket säkert också kan ha haft med saken att göra.

Denna TV-serie kom 1969. Den består av tretton avsnitt på 30 min vardera. Man märker att det är en ganska billig TV-produktion, ändå håller den absolut. Som favoritsavnsitt kan nämnas Pippi är sakletare och går på kalas, Pippi hittar en spunk och Pippi går ombord.

Ett år efter TV-serien kom de två långfilmerna Pippi på de sju haven och Pippi på rymmen. Det märks att barnen har blivit äldre. Produktionen är också mer långfilmsproffsig, men med det så tappar den en del av TV-seriens så direkta tilltal. Det gör också att man behöver vara lite ädlre för att ta till sig den ordentligt. Lo har slukat även dessa filmer, men det har varit tydligt att mycket mer går henne förbi här än i TV-serien.

Ärigt talat tror jag knappt att det finns någon övre ålder för vare sig TV-serien eller långfilmerna. Nog är det rätt anmärkningsvärt att de både kan attrahera en 2-åring och 12-åring, för att inte tala om vuxna. Men så är det banne mig!

Utöver dessa filmer finns i synnerhet en tecknad serie från slutet av 90-talet, som visas ganska flitigt i TV. Det är en kanadensisk-tysk-svensk produktion där manuset inte är skrivet av Astrid Lindgren själv, som i de ovan. Jag kan väl tycka att den är smårolig emellanåt, men den har ju inte mycket med originalet att göra.

One thought on “Pippi långstrump

  1. Ping: Pippi och lite till på Millesgården | barabarnkultur

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s