Wirsén

Här vill jag i första hand uppmärksamma Stina Wirsén, men hennes mamma Carin får också hänga med på ett hörn.

Stina är från början känd som tecknare på Dagens Nyheter. Men sedan hon år 2005 började ge ut ”Vem-böckerna”, så är det åtminstone för mig det som hon är värd allra mest uppmärksamhet för. Lo fick sin första ”Vem-bok” – Vem är arg? -som ettårspresent. Möjligen är det lite tidigt för dessa böcker, men ganska raskt efteråt så blev det både hennes och mina favoriter.

Vem-böckerna är moderna, sparsmakade och underfundiga – där lite jobbiga ämnen inte sällan är i fokus. Teckningarna är enkla i sin karaktär, men fulla av känslouttryck. Nästan alltid blir man lite så där skönt varm i hjärtat av böckerna.

Vilken ålder de passar för skiljer sig en del åt mellan titlarna. Vem är arg och Vem är borta är favoriter som helt klart funkar från ca 1,5 år. Andra av böckerna kan kräva både 1-2 år högre ålder.

Böckerna har dessutom legat till grund till två underbara filmer. Se Film & Tv/Vem-filmerna.

Stina har också agerat enbart illustratör till hennes mamma Carins böcker. I synnerhet de om syskonparet Rut och Knut, till exempel Rut och Knut tränar. Det är böcker som mer är att skratta med, även om viktiga ämnen nånstans ändå finns i bakgrunden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s